Exkurzia do Údolia kráľov

Exkurzia do Údolia kráľov

Dňa 21.12.2022 (v poslednú predvianočnú stredu) sa žiaci 2.BA, 2.BB a zopár žiakov z vyšších ročníkov zúčastnilo na výstave Tutanchamon v Brne.

Autobus vyrážal v skoré ráno – 7:00. Všetci prihlásení prišli, výlet sa teda mohol začať. Cesta do Brna trvala približne 2,5 hodiny, čo znamená, že sme tam prišli priskoro, keďže exkurzia bola dohodnutá na 11:00, ale vďaka usmievavým a komunikatívnym učiteľom, sme sa do budovy výstavy dostali skôr. Výstava sa skladala z ôsmich častí. V každej z nich sme videli niečo iné - ako napríklad: maľby Egypťanov, hieroglyfy, zlaté truhlice, rôzne náramky, bojové nástroje a, samozrejme, aj múmiu samotného Tutanchamona. Najzaujímavejšie bolo, že sa v hrobke nachádzali aj dva malé sarkofágy s telami Tutanchamonových detí a prameň vlasov jeho babičky. Všetko na výstave sme sledovali očami Howarda Cartera, ktorý v roku 1922 (tento rok oslavujeme storočnicu) pri archeologickom výskume našiel zapečatenú hrobku tohto slávneho faraóna. Počas celej exkurzie sme mali audiosprievodcu. Spracovanie bolo veľmi zaujímavé a niektorých to až tak veľmi bavilo, konkrétne dievčatá, že sa nám zatúlali a nakoniec ich pani učiteľka našla, ako sa usmievajú na partiu českých študentov a vymieňajú si kontakty J.

Po exkurzii, ktorá trvala 1,5 hodiny, žiaci dostali rozchod pri Janáčkovom divadle. Mnohých, samozrejme, zlákali hlavne reštaurácie, aby nasýtili hladné brušká, ale stihli si prezrieť aj vianočné trhy. Keď čas uplynul, znovu sme sa stretli pri Janáčkovom divadle.

Samozrejme, dalo sa čakať, že bez nejakej komplikácie sa to nezaobíde. Asi piati žiaci si nedokázali poradiť v cudzom meste a stratili sa. Boli niekde pri „modrom moste a veľkej bielej soche“ J. Keď sme sa už konečne všetci našli, zistilo sa, že predsa len sa niečo stratilo. A tak sa opäť išlo hľadať. Tentokrát telefón.  Našťastie sa našiel, zapadnutý v snehu. Ó, áno. Zabudli sme povedať, že v Brne bolo nasnežené, takže sme stihli aj guľovačku J. Premávka v Brne bola komplikovaná, a tak nám cesta domov trvala dlhšie.

Do Vrbového sme dorazili asi 17:30. Dúfali sme, že takí „veľkáči“ po sebe nechajú čisto a tak to aj všade v autobuse bolo, až na zadnú „päťku”, kde nechali riadny „brajgel“. Ale my si to s nimi vybavíme.

Nezainteresovaný pozorovateľ