Po stopách Cyrila a Metoda až ku krásnej Apponyiovskej knižnice

Po stopách Cyrila a Metoda až ku krásnej Apponyiovskej knižnice

Mŕtva je každá duša bez písmen...

Po stopách Cyrila a Metoda až ku krásnej Apponyiovskej knižnice

Vo štvrtok 14.3.2024 náš výlet začal v úchvatnej nitrianskej metropole, ktorá má bohatú históriu a zaujímavé pamiatky. Počas prehliadky mesta sme nevynechali návštevu Diecézneho múzea, ktoré sa nachádza v historických priestoroch priamo pod Nitrianskym hradom. Múzeum ponúka pohľad do histórie Nitry a nitrianskej diecézy prostredníctvom množstva exponátov siahajúcich od praveku až po súčasnosť. Fascinujúce boli zbierky starých kníh a dokumentov, ale aj umelecké diela či relikvie. Tiež sme mali možnosť vidieť krásny betlehem, ktorý bol ručne vyrobený v Taliansku. Tento betlehem sa počas adventu nachádza v hradnej katedrále. 

Po prehliadke Diecézneho múzea a Katedrály sv. Emeráma sme sa vybrali na cestu do malebného mestečka Oponice, ktoré sa nachádza len pár minút od Nitry. Oponice sú známe nielen prírodnou krásou, ale aj svojím kultúrnym dedičstvom. 

Nachádza sa tu Apponyiovská knižnica. Toto miesto bolo naozaj čarovné, mali sme možnosť vidieť artefakty, rukopisy a knihy zachované z 18. storočia. Dozvedeli sme sa o živote rodiny, ktorá tu v minulosti žila. Dnes táto knižnica  slúži ako pamiatka a je otvorená pre širokú verejnosť. 

Mali sme možnosť zistiť niečo viac o histórii a kultúre tohto regiónu. Tento výlet je pre nás nezabudnuteľným zážitkom. Určite Nitru odporúčame všetkým, ktorých zaujíma história, pamiatky a majú cestovateľského ducha.

Adriana Danišová