Naši žiaci v Seredi

Naši žiaci v Seredi

Naši žiaci 15.3. 2023 sa počas maturitného týždňa zúčastnili dejepisno-geografickej exkurzie v Múzeum holokaustu v Seredi. Účelom tejto exkurzie bolo, aby získali osobnú skúsenosť s totalitným režimom na Slovensku z čias druhej svetovej vojny. Okrem prehliadky múzea, kde videli zrekonštruovaný koncentračný tábor, zvyšok pracovných aj obytných barakov sa zúčastnili aj prednášky od doktorky Eriky Tavaly, ktorá priblížila proces nástupu holokaustu cez príbehy preživších židovských pamätníkov. Za najsilnejší moment veľa žiakov považovalo ukážku vozňa, ktorý slúžil na prenos židov a zároveň v súčasnosti plní funkciu pamätníka.

Viac informácií: TU - klik

Ema Valová: Múzeum holokaustu v Seredi mi priblížilo hrozivú pravdu o tom, čo sa odohrávalo v 20. storočí ba dokonca aj u nás na Slovensku. Veci, ktoré nám  ukázali boli tak hrozivé, že by som si nedokázala predstaviť ani v tom najhrozivejšom sne.

Juraj Mažár: Exkurzia v tomto múzeu bola veľmi prínosná a zaujímavá. Mali sme možnosť vidieť a počuť  skutočné osudy ľudí, ktorí túto hrôzu zažili a ktorí sa nebáli o týchto skúsenostiach hovoriť, aby sa už nikdy nezopakovali. Exkurzia sa mi veľmi páčila aj napriek tomu že bola miestami smutná a dojemná.

Janka Pluhárová: Múzeum v Seredi sa mi veľmi páčilo a prišlo mi to náučné a dozvedela som sa rôzne nové informácie, ktoré som nevedela. Zanechalo to vo mne silný zážitok a uvedomila som si, ako sa máme dobre v dnešnej dobe.