Tréning súčasných a budúcich prvovoličov!

Tréning súčasných a budúcich prvovoličov!

Dňa 20. septembra 2023 sa na našej škole uskutočnili simulované študentské voľby do NR SR.

Žiaci všetkých ročníkov si vyskúšali aké je to vhodiť hlas do volebnej urny. Celými voľbami nás sprevádzali žiaci 2BB a členovia diskusného krúžku menovite Nicolas Adamčík, Vanessa Čačíková, Patrik Ilenčík a Zuzana Valovičová. Volieb sa zúčastnilo vyše 111 žiakov, celkovo bolo 106 platných hlasov a ich víťazom sa stala strana Progresívne Slovensko.

Táto aktivita mala za úlohu pomôcť v rozvoji demokracie v našej krajine a ukázať žiakom fungovanie jedného z najzákladnejších nástrojov demokracie.

Vyjadrenia žiakov:

Priebeh a organizáciu tohtoročných simulovaných parlamentných volieb hodnotím veľmi pozitívne. Za krátke časové obdobie sme boli schopný zrealizovať všetky potrebné organizačné veci a aj počítanie samotných hlasov prebehlo pomerne rýchlo vďaka dobrej spolupráci volebnej komisie.  Ak mám byť úprimný, tak finálny výsledok volieb ma pomerne neprekvapil. Problémom však bol prístup niektorých našich študentov, ich podceňovanie a nezáujem o voľby. Je pre mňa zvláštne, že aj napriek dobe sociálnych sietí a dobe akú žijeme, sa nájdu mladí ľudia s ľahostajným a flegmatickým prístupom voči zvolenia si strany, ktorá napokon vedie krajinu v ktorej žije aj samotný volič. Určite ma význam robiť takéto aktivity, pretože tým simulujeme praktické záležitosti do života, ktoré sa zídu určite každému, no zároveň si robíme prieskum a štatistiku našej generácie. Som vďačný za možnosť byť vo volebnej komisii, čo je naozaj zodpovedná robota, no zároveň zážitok a skúsenosť počítať každý jeden hlas a krúžkovaného poslanca. Keby máme o pár stoviek žiakov naviac tak to je tak na Ibalgin ale stojí to za to.  (Nicolas Adamčík, 2BB)

Voľby podla môjho názoru prebehli veľmi dobre. Väčšina žiakov sa správala zodpovedne ale boli tam aj niektorí, ktorí sa správali neúctivo ku komisii a brali skúšobné voľby ako zábavu. Počítanie hlasov prebehlo pomerne rýchlo a myslím si, že z výsledkov nebol nikto prekvapený. Myslím si, že skúšobné voľby boli pre našu školu dobrá akcia. Žiaci sa naučili ako sa hlasuje a ako sa má správať počas volenia. (Patrik Ilenčík 2BB)

Podľa môjho názoru voľby prebehli výborne. Aj keď sa niektorí žiaci správali neslušne a brali to ako vtip,bolo tam aj veľa žiakov, ktorí to brali vážne. Počet ľudí ktorí prišli voliť bol vynikajúci a všetko prebehlo tak ako malo. Počítanie hlasov tiež bolo v poriadku a prebehlo rýchlo vďaka tomu, že všetci spolu spolupracovali. Som rada, že naša škola tieto simulačné voľby spravila a som vďačná, že som sa mohla zúčastniť volebnej komisie. (Vanessa Čačíková 2BB)

Výsledky medzi politickými subjektami

Poradie Meno politickej strany Počet hlasov Percentá
1. Progresívne Slovensko 65 61,32%
2. REPUBLIKA 8 7,55%
3. Pirátska strana - Slovensko 7 6,60%
4. SMER - sociálna demokracia 6 5,66%
5.  Komunistická strana Slovenska 5 4,72%
6.  Slovenská národná strana 4 3,77%
7. SPOLOČNE OBČANIA SLOVENSKA 3 2,83%
8. OĽANO A PRIATELIA, KÚ a ZA ĽUDÍ 3 2,83%
9. HLAS - sociálna demokracia 3 2,83%
10 Modrí, Most - Híd 2 1,89%

 

Facebook

Youtube kanál

 

INSTAGRAM

VIRTUÁLNA PREHLIADKA